Megtörtént a Galyatető Turistacentrum műszaki átadása

2015. 04. 23., Szerző: MTSZ, Fotó: turistamagazin.hu

Cikkünkben átfogó képet adunk a Galyatető Turistacentrum előzetes és jelenlegi állapotáról, valamint a most folyó munkálatokról.

A múltban

A Galya Centrumot magába foglaló a telken korábban egy használaton kívüli munkásszállás helyezkedett el. Az épület földszintjén a gazdasági tároló helyiségek, az emeleti részen szobák és a szobákhoz tartozó vizesblokkok voltak. Az eredeti létesítmény – ahogyan a közeli szálló és a kilátó is – a ’40-as években épült.

Az építészeti koncepció

A tervezés során arra törekedtek, hogy takarékosan bánva az erőforrásokkal, arányaiban és anyaghasználatában is a helyhez illeszkedő, korszerű, a jelenkort reprezentáló épületet tervezzenek. Célul tűzték ki továbbá, hogy a meglévő épület értékeit megkeressék és azokat a lehető legjobb módon megőrizzék, oly módon, hogy az általuk hordozott terek új, élő funkciót nyerjenek.

A munkásszállás karakteres eleme a robusztus andezit terméskő falazat és kéménytest pillér – az átalakítás során törekedtek ezen falszerkezetek megőrzésére. A funkcióváltás és -bővülés miatt további terek kialakítása vált szükségessé, így a meglévő falszerkezetekhez új térelhatároló elemek kapcsolódnak. Az újonnan kapcsolódó elemek anyagválasztásukban és formálásukban is eltérnek a meglévő terméskő falaktól.

Az épület átalakítása során további szempont volt, hogy alacsony fogyasztással és alacsony fenntartási költségekkel üzemeljen. Ennek érdekében magas hőszigetelő képességű és jó légzárású szerkezetek alkalmazása mellett a strapabíró kialakításra törekedtek. Az adottságok figyelembe vétele mellett nagy hangsúlyt fektettek arra is, hogy az épület kiaknázza a tájolásból származó megújuló energia-nyereségeket.

Az amorf falsíkokkal és lefedésekkel olyan tömeget kívántak kialakítani, amely alkalmas a fent megfogalmazott szempontok maximális teljesítésére, ugyanakkor megteremt egy új hegyvidéki építészeti karaktert. A megemelt központi épületrész (szállásépület) és a hozzá karéjszerűen kapcsolódó egyszintes oldalszárny és melléképület együttesen tesznek eleget a koncepcióból származó igényeknek.

A jelenlegi állapot

dsc_0059_dev-2_664x441t5_ic

A közösségi tartózkodás központi területe a földszinten található többcélú közösségi tér. A megérkező vendégek itt intézhetik a bejelentkezést, itt kaphatnak információt a szállással, szolgáltatásokkal, túrázással és egyéb tevékenységekkel kapcsolatban. A közösségi térhez egy 40 adagos főzőkonyha kapcsolódik. A közösségi térben lehetőség lesz projektoros vetítésre is. A konyha italokkal, üdítőkkel, harapnivalókkal várja az ide betévedőket is. Alapelv az egyszerű turistamenük elkészítésének igénye, de alkalmanként – megrendelésre – más ételek is készíthetőek.

A földszinten kialakítottak egy kétfős akadálymentesített szobát saját fürdőszobával.

A közösségi térben egy emelhető hőálló üvegajtóval ellátott kandallót helyeztek el, melyet a meglévő, az épület arculatát karakteresen meghatározó, korszerűsített kéménykürtőbe kötöttek be. Az égési levegőt a szabadból vezetik be.

A bejárat mellett, a közös előtérből nyílóan egy férfi és egy női vizesblokk kapott helyet. A közös előtérből egy motoros vezérlésű vészkijárat ajtó nyílik a szabadba (tűz esetén automatikusan nyílik).

A közös előtérből egy ajtón keresztül lehet bejutni az épület szállodarészébe. A lépcsőház földszinti részéből nyílik egy tároló helyiség, ahol a síléceket, sícipőket, bakancsokat, és egyéb felszereléseket lehet tárolni. Erről a folyosószakaszról nyílik az akadálymentesített vizesblokk is, ahol pelenkázóasztal is található. A sítárolón keresztül érhető el a gépészeti tér, melyben a hőszivattyúk beltéri egységei és egyéb épületgépészeti berendezéseket helyeztek el.

Az épület első emeletén négy, saját fürdőszobával rendelkező, esetenként „családi apartmanként” is használható szoba található (8-16 fő elszállásolására alkalmas). Ugyanezen a szinten a vendégforgalmi tértől független módon kialakított személyzeti szoba is van.

Az épület tetőterében két közös légterű, de négyfőnként elszeparálható, emeletes ágyas blokkokkal berendezett alvó helyiséget (dormitory room) alakítottak ki összesen 32 fő részére. A közlekedőben zárható kis szekrények és lehajtható padok állnak majd az utazók rendelkezésére. Az ágyhoz lepedő jár, emellett pokróc és kispárna bérelhető. Ezen a szinten közös vizesblokk található. A közlekedőből tároló helyiségek nyílnak, ahol a szállás üzemszerű működéséhez szükséges eszközök és gépészeti tér található.

Az épület egyszintes északi oldalszárnyában, a konyha mellett a konyharészhez tartozó szelektív hulladékgyűjtő (és azon keresztül a mosléktároló) érhető el; mellette egy, a kert gondozásához és a belső utak tisztán tartásához szükséges eszközök tárolására kialakított tároló helyiség van.

Az épület oldalszárnyának tömegében, az épülettől elkülönítve alakítottak ki egy csendes helyiséget, ahol a zarándoklaton részt vevők egyéni lelkigyakorlatot végezhetnek.

Az épület déli oldalszárnyaként különálló módon egy kerékpár kölcsönző és szerviz, valamint egy fedett-nyitott, detektívráccsal védett kerékpártároló található. A szervizhelyiséghez saját vizesblokk tartozik; az épületszárny északi oldalában kültéri kerékpár-mosási lehetőséget biztosítanak (homok- és olajfogóval ellátott vízelvezetéssel).

Az épület, valamint a kiegészítő oldalszárny és melléképület szélvédett teret (belső udvart) biztosít az ide érkezőknek (egy része fölé kinyúlik az előtető). A zarándokok, kirándulók számára itt zárható lemezszekrényekkel biztosítanak lehetőséget a poggyászok átmeneti elhelyezésére.

A telken belül gépkocsi parkoló állásokat biztosítanak, zúzottkő felülettel.

A jelenlegi események

A napokban sor került a Galyatető Turistacentrum műszaki átadására és átvételére. A helyszínen már megkezdték a munkát az asztalosok. Jelenleg a bútorok összeszerelése folyik, amit szintenként kiviteleznek, és körülbelül három héten belül fejezik be a munkálatokat. A konyha már teljesen készen van. A héten indul a közbeszerzési eljárás az egyéb eszközökre. Megkezdődött a tereprendezés is.